Samanta Schweblin

Kentukis

Tranan
Kentukis

Kentukis heter den nya trenden som sveper över världen. Ett litet mjukisdjur på hjul med kameror som ögon. Kruxet, eller USP: en beroende på vem du frågar, är att mjukisdjuret du köpt styrs av okänd person bakom en dator.

Till en början välkomnas trenden som kul grej som kan hjälpa ensamma människor att känna sig mindre ensamma. Eller som en möjlighet att visa upp delar av världen som den på andra sidan aldrig har möjlighet att besöka. Men snart upptäcker man att det finns nackdelar med att ha en figur som alltid tjuvkikar på vad man gör. Pedofiler till exempel. Eller människor som har en helt annan moral än en själv.

Romanen gör nedslag hos några olika människor med kentukis i sitt liv. I Italien möter vi Enzo som gör allt för att få kontakt med människan på andra sidan kentukin – utan resultat. I Kina blir Cheng Shi-Xu förälskad i en kvinna som också styr en kentuki. I Lyon! Och så har vi konstnärens flickvän som utsätter sin kentuki för lemlästning och förnedring – vilket (såklart) leder till att den danske konstnären gör en utställning på temat.

Samantha Schweblin har fantiserat ihop hur det frivilliga övervakningssamhälle vi lever i skulle kunna utveckla sig. Konceptet ligger skrämmande nära den sociala medie-verklighet vi redan befinner oss i och hon skriver så tydligt om hur dåligt vi människor hanterar ny teknik. Otäckt ja! En berättelse som lever sig kvar långt efter att den sista sidan är utläst.


Trevlig läsning!

Vad roligt att du vill ha utvalda boktips!
Du börjar med att välja ut några genrer som du är extra sugen på. Välj så många du vill. Just det: det är självklart gratis att vara med i Bookling!

Glöm inte att välja

Några läser snabbt och andra med eftertanke. Hur skulle du själv beskriva dig? Välj flera om du vill.

Glöm inte att välja

Det var det! Nu behöver vi bara ditt namn och e-post för att vi ska kunna skicka tips till dig.

Jag godkänner att Bookling hanterar mina personuppgifter.

Glöm inte att välja

Heja dig!

Grattis till ditt nya medlemskap i Bookling. Vi hoppas att du ska ha glädje av tjänsten och att vi kommer kunna ge dig en massa bra lästips framöver.

Spana in lite boktips Tipsa en vän