Elisabeth Åsbrink

Mitt stora vackra hat

Polaris
Mitt stora vackra hat

Victoria Benedictsson var bara 38 år gammal när hon i juli 1888 skar halsen av sig med en rakkniv på ett hotellrum i Köpenhamn.

Orsakerna har diskuterats i 134 år. Berodde det på den såriga kärleken till stjärnkritikern Georg Brandes? Eller var det sågningen av hennes sista bok ”Fru Marianne”? Och vilken roll spelade den egendomliga uppväxten? ”Spekulationer om orsaken till hennes död korsar varandra som skvallerpilar i luften”, skriver Elisabeth Åsbrink i sin nya biografi över 1800-talsförfattaren. Själv vill Åsbrink hellre belysa Victoria Benedictsson stora författarskap, som ofta hamnat i skymundan av självmordet. Likt en dåtidens Karl Ove Knausgård skrev hon personligt färgad litteratur.

I ”Mitt stora vackra hat” följer Elisabeth Åsbrink den kompromisslösa författaren genom livet. Ett rikt och tragiskt diktaröde.


Trevlig läsning!

Vad roligt att du vill ha utvalda boktips!
Du börjar med att välja ut några genrer som du är extra sugen på. Välj så många du vill. Just det: det är självklart gratis att vara med i Bookling!

Glöm inte att välja

Några läser snabbt och andra med eftertanke. Hur skulle du själv beskriva dig? Välj flera om du vill.

Glöm inte att välja

Det var det! Nu behöver vi bara ditt namn och e-post för att vi ska kunna skicka tips till dig.

Jag godkänner att Bookling hanterar mina personuppgifter.

Glöm inte att välja

Heja dig!

Grattis till ditt nya medlemskap i Bookling. Vi hoppas att du ska ha glädje av tjänsten och att vi kommer kunna ge dig en massa bra lästips framöver.

Spana in lite boktips Tipsa en vän