Jack Werner

Ormen Friske

Albert Bonniers Förlag
Ormen Friske

Midsommarhelgen 1950 förliser ”Ormen Friske” på Nordsjön, på väg från Stockholm till Rotterdam. Båten knäcks i den hårda stormen på Tyska bukten och tar med sig hela besättningen ner i djupet. Femton unga svenska män omkommer. Märkligt nog blir haveriet inte en nationell tragedi som etsas fast i det kollektiva minnet. Istället glöms händelsen bort. Varför? Och var det verkligen stormen som tog Ormen Friske?

Journalisten och den nitiske källgranskaren Jack Werner går till botten, bokstavligt talat, med den 23 meter långa båten som byggdes som en kopia av det norska Gokstadskeppet. Berättelsen vecklas ut och blir något mycket större än en förlist farkost. En mångbottnad och makalös historia, som berör alltifrån Kalla kriget till svenska sundhetsideal.

 


Trevlig läsning!

Vad roligt att du vill ha utvalda boktips!
Du börjar med att välja ut några genrer som du är extra sugen på. Välj så många du vill. Just det: det är självklart gratis att vara med i Bookling!

Glöm inte att välja

Några läser snabbt och andra med eftertanke. Hur skulle du själv beskriva dig? Välj flera om du vill.

Glöm inte att välja

Det var det! Nu behöver vi bara ditt namn och e-post för att vi ska kunna skicka tips till dig.

Jag godkänner att Bookling hanterar mina personuppgifter.

Glöm inte att välja

Heja dig!

Grattis till ditt nya medlemskap i Bookling. Vi hoppas att du ska ha glädje av tjänsten och att vi kommer kunna ge dig en massa bra lästips framöver.

Spana in lite boktips Tipsa en vän