Kazumi Yumoto

Vänner

Trasten
Vänner

När man är tolv tänker på man på väldigt konstiga saker: På svarta hål i rymden, på hur folk ser ut utan glasögon och DÖDEN. Kiyama, Yamashita och Kawabe är kompisar. En dag har Yamashita varit på begravning, vilket får gänget att fundera på livet efter detta och blir nyfikna på hur en död människa ser ut. I deras kvarter bor en gammal gubbe som säkert snart kommer dö tänker de och börjar spionera på honom. Men den gamle gubben är så pass levande att han märker det och han är finurlig nog att lura dem.

En vänskap växer fram dem emellan. Killarna får hjälp med läxor och massa ny kunskap som de aldrig hade fått annars, och gubben får hjälp att renovera sitt hus.

När de minst anar det händer det som de var ute efter från början. Gubben dör…

Vänner är en väldigt japansk bok. Den är som en manga-serie där historien plötsligt tar upp saker som kan vara lite opassande, eller bara inte hänger ihop, men som också får den att kännas på riktigt. En tolv-årshjärna är ju så där spretig. Den väjer heller inte för att ta barns tankar och känslor på allvar och behandla dem som vuxna. Plus lär läsaren hel rad nya japanska ord och saker. Det finns en ordlista längst bak som förklarar vad det är. Men mest är den är historia om hur vänskap se ut över generationer.

Passar de som är runt 10-12 år och alla som vill lära sig mer om Japan.


Trevlig läsning!

Vad roligt att du vill ha utvalda boktips!
Du börjar med att välja ut några genrer som du är extra sugen på. Välj så många du vill. Just det: det är självklart gratis att vara med i Bookling!

Glöm inte att välja

Några läser snabbt och andra med eftertanke. Hur skulle du själv beskriva dig? Välj flera om du vill.

Glöm inte att välja

Det var det! Nu behöver vi bara ditt namn och e-post för att vi ska kunna skicka tips till dig.

Jag godkänner att Bookling hanterar mina personuppgifter.

Glöm inte att välja

Heja dig!

Grattis till ditt nya medlemskap i Bookling. Vi hoppas att du ska ha glädje av tjänsten och att vi kommer kunna ge dig en massa bra lästips framöver.

Spana in lite boktips Tipsa en vän